Може ли да се контролира вълчия апетит?

Диетолозите различават обща и избирателна форма на апетит

апетит

Избирателната отразява потребността на човешкия организъм oт витамини, протеини и минерални вещества.

Добре балансираният апетит говори за добра физическа и психическа форма. И обратно, разстройствата в апетита може да са симптом за различни заболявания.

Можем ли да регулираме вълчия апетит?

Няма универсални рецепти, тъй като при всеки апетитът е различен – свързан е с хранителни навици, начина на живот, психологическото състояние и т.н. Все пак има някои общи принципи, които ще ви помогнат да сложите разумни граници на желанието за похапване.

Хранителен режим

Диетолозите са на мнение, че 80% от дневния прием на храна трябва да е на закуска и обяд, а останалите 20% – на вечеря. Ако се храните на всеки 2-3 часа на малки порции, няма да изпитвате вълчи глад и така ще избегнете преяждането.

Ако хапвате на закуска сложни въглехидрати (като например овесени ядки), ще се заситите за дълго. Някои диетолози препоръчват преди хранене да изядете парче черен шоколад – съдържащите се в шоколада бързи въглехидрати ще подадат на мозъка сигнал за засищане и на така ще погълнете значително по-малко храна.

10-минутна гимнастика или танци на любима музика ще ви помогнат да понижите напрежението и да се справите с настъпващия апетит. В това отношение полезни са също тичането, ходенето пеша, карането на колело. За да притъпите чувството на глад, може да изпробвате слдното упражнение: застанете пред отворен прозорец, разтворете краката на ширината на раменете, вдигнете ръце и направете 10 дълбоки вдишвания.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On