Науката казва как бързо може да се възстанови черния дроб

За да се възстанови черния дроб, е нужно да се внимава, за да не се увреди прекалено бързо. Колкото повече щадим черния дроб, толкова по-бързо и лесно ще се лекува


Проучванията показват, че клетките на интрахепаталните жлъчни пътища участват в чернодробната регенерация, предава ТАСС с позоваване на центъра на регенеративната медицина в Единбург. Това откритие ще постави кръст върху някои чернодробни заболявания, включително и цироза.

Известно е, че чернодробните клетки (хепатоцити) могат да бъдат възстановени. Въпреки това, регенерирането не се случва достатъчно ефективно, освен това новите клетки остаряват доста бързо. Ето защо учените се опитаха да намерят начин за допълнителна регенерация. Идеалният кандидат беше клетките на жлъчния път на черния дроб – холангиоцитите.

Експериментите се провеждат с мишки, които имат чернодробни лезии и „несвързани“ гени в хепатоцитите, отговорни за клетъчното делене. Това ни позволи да симулираме ситуацията, когато възстановяването на черния дроб става не за сметка на хепатоцитите. В резултат на това, черният дроб е успял да се възстанови поради холангиоцитите.

Тези клетки се появяват от жлъчните пътища и се превръщат в чернодробни клетки вместо дефектни хепатоцити. Според учените, потенциалът за регенериране на описания механизъм е по-висок от този на механизма на възстановяване, дължащ се на хепатоцитите. Сега учените трябва да възстановят човешкия черен дроб, увреден от цироза, чрез въвеждане на холангиоцити.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On