Нитратите в плодовете и зеленчуците са опасни за черния дроб

Кои са най-безопасните за черния дроб плодове и зеленчуци

zelenchuci Това са продуктите с дебела и плътна кора, която ги защитава от замърсяване. Цитрусовите (грейпфрути, лимони, портокали), банани, авокадо, царевица, лук, домати, патладжани, грах. Безопасни са също касисът и цариградското грозде.

Как да противодействате на нитратите?

Вредното влияние на нитратите може да се намали чрез прием на витамините С, А, Е – доказано е, че тези вещества предотвратяват превръщането на нитратите в нитрити.

Още един естествен неутрализатор на нитратите в организма е зеленият чай.

Не прекалявайте с консумацията на оранжерийни зеленчуци – те по правило имат повишено съдържание на нитрати и редовната им консумация в големи количества може да доведе до натравяне.

За да обезопасите плодовете и зеленчуците, е необходимо да ги измивате старателно преди консумация или дори да ги оставите за 30-60 мин във вода, след което да ги обелите. Още един начин да изведете токсините от тях е да ги подложите на топлинна обработка. Може да задушите или да запечете не само зеленчуците, но и ябълките – това ще ги пречисти от голяма част от нитратите и пестицидите, съдържащи се в тях. Редовно включвайте в менюто си продукти, които имат способността да извеждат от организма отровните вещества – кисело мляко, извара, чай. Доказано е, че това намалява съдържанието на нитрати в организма със 70-80%.

Author: Mari

Share This Post On