Нов начин ще помогне да се победи стареенето на мозъка

Стареенето на мозъка е процес, който естествено се случва с напредването на възрастта. Но, в някои случаи стареенето на мозъка е състояние, което може да се наблюдава и при по-млади хора


Холандски учени са открили, че възпалението на мозъчната тъкан, причинено от стареенето, може да бъде предотвратено. Достатъчно е просто да промените диетата. Възпалителното активиране на микроглиалните клетки, обикновено отговорни за образуването и поддържането на контакти между невроните, е свързано с болести като множествена склероза и енцефалит на Расмусен, пише The Daily Mail .

Специалисти от Университета в Грьонинген проведоха експеримент при мишки. Шестмесечните гризачи бяха разделени на две групи. Първата група консумира висококалорични храни, а втората – нискокалорични храни. След това експериментът се повтаря на двугодишни мишки. Гризачите с висококалорична диета получиха достъп до движещото се колело.

В хода на проучването беше установено, че мишките, хранени с 40% по-малко калории, по-рядко страдат от свързано с възрастта възпаление на мозъчната тъкан. Правилната диета е по-ефективна от физическите упражнения върху движещото се колело. Авторите на изследването все още не знаят дали диетата засяга когнитивните способности на гризачите.

Друг пример за предпазване от болести с диета, е безглутеиновата диета. Тя е задължителна за хората, които имат непоносимост към глутен. Но, ако се спазва и от другите хора, безглутеиновата диета може да предотврати появата на нервни болести.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On