Няколко любопитни факти за черния дроб

Черният дроб е един от най-ценните човешки органи

черен дроб любопитно

Черният дроб е най-вътрешния метаболитен комплексен орган при хората. Той е и най-големият човешки орган, като в същото време е и доста непретенциозен и бързовъзстановяващ се.

Черният дроб изпълнява над 500 различни функции, включително борба с инфекциите, неутрализиране на токсините, производството на протеини и хормони, контролиране на кръвната захар и помага да се съсирва кръвта.

Черният дроб е единственият орган, който може да се самовъзстановява като по този начин дава възможност на един човек да дари част от черния си дроб на друго лице. Когато една част от черния дроб е трансплантирана, черния дроб на донора ще се регенерира обратно към първоначалния си размер, докато трансплантираната част ще нарасне до подходящия размер при онзи, на когото е трансплантирана.

Гръцката дума за черен дроб е „Hepar“ – ето защо медицинските термини, свързани с черния дроб, често започват с „hepato’-или“ чернодробно „.

Във всеки един момент, черният дроб съдържа около 10% от кръвта на тялото си и изпомпва около 1.4 литра обработена кръв на минута.

Д-р Thomas E. Starzl извършил първата човешка чернодробна трансплантация през 1963 г. в Университета на Колорадо. Въпреки това, липсата на ефективни имуносупресивни лекарства ограничава успеха. Четири години по-късно, наличието на по-ефективни имуносупресори включени от д-р Starzl му помага да изпълни първата успешна трансплантация на черен дроб.

За древните гърци, черният дроб се смята седалище на емоциите. Те практикуват нещо, наречено „hepatoscopy“. Това означава, че древните гърци са убивали волове или кози, изваждали са черните дробове на пренесените в жертва животни и по тях са гадаели дали техните военни кампании ще успеят или ще се провалят. Гърците гледани на черния дроб като на органът с най-близък контакт до божествата.

Author: Mari

Share This Post On