Обичайните болкоуспокояващи убиват черния дроб и могат да доведат до кома

Близо 20 000 американци всяка година попадат в болницата с увреждания на черния дроб

paracetamol

Обичайните болкоуспокояващи убиват черния дроб и могат да доведат до кома

Те са причинени от прекомерната употреба на парацетамол, съобщава New Scientist. Дженифър Крал от Северозападния университет в Чикаго, посочва: пациентите лесно и без да се колебаят купуват болкоуспокояващи, налични на свободния пазар, забравяйки за тяхната потенциална токсичност.

Изследователският екип на доктор Кинг интервюира 45 души, за да разберат отношението им към тези средства. В резултат на това само 19 души са заявили, че всъщност прочитат листовката и се интересуват от съставките, описани на етикетите. И само 14 души са били наясно с факта, че един от основния компонент на популярното средства за Tylenol е ацетаминофен.

Следователно – ако не се чете листовката, или липсва консултация с лекар или фармацевт, има реална опасност от предозиране. Учените предлагат да се разработи универсално етикетиране на парацетамола, което да съдържа информация за максимално допустимата доза и възможните неблагоприятни ефекти върху черния дроб.

В допълнение към реакцията на черния дроб, ацетаминофенът може да доведе до анемия, бъбречни колики, алергия, която се изразява под формата на кожни обриви. По този начин, черния дроб може да пострада сериозно при приемането на повече от 10 грама парацетамол. Първите симптоми на предозиране се появяват в рамките на 12 часа и могат да доведе до кома, аритмии и дори смърт.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On