Обикновената слива може да има необикновени ползи за здравето

Има плодове, които рядко използваме, считайки ги за непрестижни. Такъв плод е познатата на всички слива. Днес обаче се налага промяна във всеобщото мнение


Обикновената слива може да има много добри, направо необикновени ползи за нашето здраве.

Според диетолозите сливата е богата на витамини С, В, К, Е, А и минерали. Сред тях са йод, фосфор, желязо, цинк, мед, магнезий, калций, калий. Сливите също така са източник на антиоксиданти и фибри.

Те са полезни за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, с анемия и хипертония, проблеми с кръвообращението и атеросклероза. Проучванията показват, че редовната консумация на сливи може значително да подобри кръвната картина. По-специално, намален е вискозитетът на кръвта, което намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

Имайте предвид че, ако ядете 3-4 сливи на ден, можете да подобрите качеството на стомашно-чревния тракт. Между другото, предходно проучване предполага, че е необходимо да се включат сините сливи в диетата при хора, които се оплакват от хроничен запек. Поради високата концентрация на антиоксиданти, сините сливи могат да спасят човека от рак.

Добре е да се знае, че сините сливи, най-вече когато се консумират сухи, се накисват предварително във вода. Освен, че ще омекнат така, възможно е да освободите плода от някои вредни съставки, които се използват, за да се увеличи трайността им.

Author: Mari

Share This Post On