Онколози: прост анализ разкрива рак на червата, по-лошо от колоноскопия

Прост домашен тест (фекален имунохимичен тест – FIT) може точно да идентифицира рак на червата, действащ като колоноскопия, съобщава WebMD

Гаденето е типичен симптом на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, но то се експресира в черния дроб най-много

Тестът има за цел да открие кръв в изпражненията. Според лекарите точността на диагностицирането на рак на червата е 91%.

Същият тест може да се направи в различни лаборатории, като се предвижда колоноскопия. Въпреки факта, че колоноскопията позволява по-точно изследване на червата за наличието на тумори, FIT е по-опростена и по-евтина процедура. Освен това, лекарите отбелязват, че пациентите са по-склонни да преминат FIT, отколкото инвазивното изследване на червата. Експертите призовават всички лица над 50 години редовно да преминават през FIT. И в случай на положителен резултат, пациентът вече може да се подложи на колоноскопия.

FIT е чувствителен хемоглобинов тест. Неговата задача е да открие кървене в долната част на чревния тракт. Известно е: съдовете на повърхността на туморите често са крехки и лесно се повреждат при преминаване на фекални маси. Вярно е, че да се забележи наличието на кръв не винаги е възможно.

Добре е да знаете, че пероралната микрофлора може да бъде причина за развитие на рак в тялото

Различията в броя на някои бактерии в езика ще помогнат да се идентифицират хора с ранен стадий на рак на панкреаса. Според експерти, това е надежден и лесен начин за диагностициране на рак, пише „Газета.RU“.

Преди е установено, че при хора с рак на панкреаса могат да настъпят промени в чревната микрофлора. Но за първи път учените говориха за микрофлората на езика. Проучването включва 30 доброволци с рак на панкреаса в началния етап на развитие. Има и контролна група от 25 здрави доброволци.

Участниците в проучването не са приемали антибиотици и не са имали заболявания, които биха могли да променят микрофлората на устата. Оказа се, че микрофлората на основните и контролните групи се различава значително. Например, при болни хора броят на бактериите Haemophilus и Porphyromonas е намален и увеличен – Leptotrichia и Fusobacterium.

Author: Mari

Share This Post On