Здравословно приготвеният ориз е балсам за черния дроб

Основното правило при готвенето на ориз е хубаво да се измие, докато водата спре да побелява

oriz
За да стане оризът по-бял и по-пухкав при варенето, сложете няколко капки лимонов сок, докато го миете. Второто правило е водата или бульонът, с които го заливате, да са горещи. Така зрънцата няма да се слепват. Третото правило е, че оризът обича мазнината, затова не я пестете.

• Важно е да запържите ориза в мазнина, дори и съвсем за кратко. При това запържване, което трае минути-две, може да добавите към ориза 1 ч.л. оцет. Така е сигурно, че няма да се слепва. Същия ефект ще постигнете и с няколко капки лимонов сок, добавени във врящата вода.

• Ако ще правите ориз с пиле, използвайте бульона от варенето на месото вместо вода за приготвяне на ориза – става много вкусно. Но е важно да прецедите добре бульона.

• Времето за сваряване на ориза от момента на кипването 25-30 мин., ако го варите във вода, бульон, мляко или на пара.

• Не разбърквайте ориза постоянно, така той става лепкав. Изключение правят случаите, в които той се пържи. За да не загаря оризът, не го бъркайте с лъжица, а разклащайте и разтръсквайте от време на време съда, в който се вари.

• Ориз най-добре да се вари в дебела чугунена тенджера. В съд с тънки стени нагряването става неравномерно и може да загори по дъното, а в горния слой да остане суров.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On