Остър панкреатит – лечение и симптоматика

Острият панкретиат представлява тежко заболяване, което е свързано с редица заболявания на жлъчката в това число жлъчни камъни или състояние след холецистектомия. Той се задейства, когато има настъпили грешки в диетата, хронично прекаляване с алкохола, остър алкохолен ексцес. Смъртността при остър панкреатит е много висока.

640_125b9f30bbd649da8ea5b9f4ac17a355Причините за появята на заболяването са преди всичко жлъчни камъни, които причиняват механично запушване на главния канал, намиращ се на задстомашната жлеза. В 65 % от всички случаи причина за остър панкреатит са заболявания на жлъчните пътища, най-често холелитиаза.

Фактори, които предразполагат към развитието на остър панкреатит:

Грешки в храненето
Неправилни диети
Местни наранявания
Заушка
Мононуклеоза
Стомашни заболявания
Заболявания на дванадесето­пръстника
Заболявания на черния дроб
Паразитни инфекции
Коремни операции
Симптоми при панкреатит

Симптомите на заболяването, най-често са свързани с гадене, повръщане, болка при натиск на мястото малко над и вляво от пъпа, като продължава към гърба. Болката може и да се разпространи към цялата горна част на корема. Също така се появяват и газове в червата, температура, сух език, и като цяло човек прави впечатление на тежко болен. При остър панкреатит са налице и следните симптоми, които не могат да сбъркат с нищо заболването, за което става въпрос:

Сух език
Петнистоцианотична кожа
Студена пот
Състояние на обърканост
Горната и средната част на корема са подпухнали с дефанс
Коремната стена ни­кога не е твърда като дъска – „гумен корем“
Тимпаничен тон при перкусия
Левкоцитоза (повишаване на левкоцитите в кръвта)
Повишаване на алфа-амилазата и липазата в серума

Лечението на болестта се извършва задължително в болнична среда, като преди приема е напълно забранено да се приемат храни или напитки. При бързо лечение има добри изгледи.

След прекаран остър панкреатит, болните трябва да спазват определена диета, за да помогнат на жлъчката и черния дроб да се възстановят. Най-важното е храненето да е на често, но по-малко. Изключват се от менюто им продукти, които съдържат животински мазнини. Препоръчителна е леката вегетарианска кухня.

Абсолютно забранени след прекаран панкреатит са тютюнопушенето, алкохола, лютите, мазни храни и консерви!

Author: admin

Share This Post On