Още древните лечители са знаели колко важно е здравето на черния дроб

По думите на Авицена, ако не лекуваме черния си дроб или му позволим да боледува по-дълго, това ще се отрази на цялото ни тяло

Легендарният мъдрец, философ и лекар Авицена

Легендарният мъдрец, философ и лекар Авицена

Не е чудно, че много древни култури приписват религиозно-мистични свойства на черния дроб. Пример – в древен Вавилон черният дроб е смятан за централен орган в човешкото тяло и вместилище на душата.

И, наистина, черния дроб изпълнява огромен набор от функции. Първо, той работи за здравето и добрата работа на имунната система. Той е отговорен за неутрализацията на различни чужди вещества, като алергени, токсини и отрови, като ги превръща в безвредни, по – малко токсични или по-лесно отделяни от тялото. След това черния дроб работи за ендокринната система – неутрализира и отстранява от тялото излишните хормони, витамини и токсични метаболитни продукти, като амоняк, фенол, етанол, ацетон и кетонни киселини.

Не на последно място, черния дроб взима участие в процеса на храносмилане (осигурява енергийните нужди на тялото, преобразува ги в глюкозата и различни енергийни източници) и въглехидратния метаболизъм (поддържа съдържанието на глюкоза през целия ден, включително и на гладно). Черният дроб е важен орган и за актуализиране и съхраняване на някои витамини (особено високи чернодробни резерви на мастноразтворимите витамини A, D, водно-разтворим витамин B12, идващи от червата) и редица микроелементи, метали като железни катиони, мед и кобалт. Също така, черния дроб е директно включен в метаболизма на витамини А, В, С, D, Е, К, РР и фолиева киселина.

Author: Mari

Share This Post On