От жлъчнокаменна болест боледуват повече мъже

Жлъчнокаменна болест е състояние, при което се образуват камъни в жлъчния мехур или жлъчните пътища

жлъчка

От жлъчнокаменна болест боледуват повече мъже

Жлъчнокаменна болест или холелитиазата се случва достатъчно често. В Европа и Америка тя се наблюдава при 1/3 жени и 1/4 мъже. Като правило, от жлъчнокаменната болест засяга хората в зряла възраст, особено жените с наднормено тегло на възраст.

Причини

За образуването на камъни са виновни два основни фактора: стагнацията на жлъчка в жлъчния мехур и увеличаването на концентрацията на соли в жлъчката поради метаболитни нарушения.

Провокатори на холелитиазата може да са:

 • преяждане, гладуване, нередовно хранене;
  заседнал начин на живот, особено заседнал работа;
  бременност;
  получаване на хормонални контрацептиви ;
  затлъстяване;
  жлъчна дискинезия ;
  заболяване на панкреаса .

Образуването на камъни в жлъчния мехур се дължи на отлагането на плътни частици на жлъчката. Повечето от камъните се състоят от холестерол, билирубин (жлъчен пигмент) и калциеви соли. Те пречат на нормалното функциониране на резервоара на жлъчния мехур.

Понякога друсане, преяждане или действията на други отключващи фактори могат да предизвикат появата на камък в началото на жлъчния канал (жлъчна колика) и да го запуши. Като резултат от увреждане на жлъчния поток от пикочния мехур, както и неговите стени човек чувства болка. Това може да доведе до възпаление на жлъчния мехур – остър холецистит. Възпалението може да се разпространи към близките органи – панкреаса, дванадесетопръстника, стомаха.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On