Печените пържоли предизвикват развитието на опасно чернодробно заболяване

Печените пържоли са много вкусни. Оказа се, обаче че те предизвикват неприятно чернодробно заболяване, ако се консумират често


Ново проучване, проведено в Университета в Хайфа, показа, че яденето на печени пържоли значително увеличава риска от неалкохолна мастна чернодробна болест. При тази болест се натрупва мазнина в черния дроб. Ако неалкохолното омазняване на черния дроб не се лекува, може да се развие цироза на черния дроб, което от своя страна може да доведе до рак и органна недостатъчност, пише The Daily Mail.

Проучването включваше около 789 души. Доброволците отговориха на въпроси относно диетата си и начините на приготвяне на пържолите, или по-скоро – дали и колко често са яли печено месо. Специалистите извършиха ултразвуково изследване на черния дроб на участниците. Други доброволци бяха изследвани за инсулинова резистентност. Изследователите установили, че хората, които консумират преработено и червено месо, с 47% е по-вероятно да страдат от чернодробно заболяване. Инсулиновата резистентност сред тях е 55% по-честа.

В допълнение, рискът от стеатоза и инсулинова резистентност се появи в завишени нива при участниците, които приготвят месо за дълъг период от време и при високи температури, в сравнение с тези, които прекарват по-малко време за готвене и по-малко предпочитат печено месо. Според експертите факт е, че под влияние на високите температури в месото се образуват опасни съединения – хетероциклични ароматни амини. Между другото, според предишни проучвания, яденето на месо също е свързано с рак и сърдечни заболявания.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On