Пероралните контрацептиви почти убиха черния дроб на млада жена

27-годишна млада жена твърди, че пероралните контрацептиви са ѝ увредили черния дроб


Заради сериозни проблеми с черния дроб тя прекара 11 дни в болницата с треска, пожълтели очи и краста.

Англичанка Лиза Хатчинсън твърди, че оралните контрацептиви са ѝ причинили увреждане на черния дроб. През септември миналата година Лиза преминала на лекарство, наречено ригевидон, след като от години е използвала инжекции с депо-провера. Месец след преминаването към ново лекарство кожата на момичето започнала да се сърби зле, тя се покривала с нещо, което приличало на краста. Очите й станали жълти и температурата скочи до 40 градуса.

Дълго време лекарите опитваха да разберат причините за тези симптоми, но отговорът на този въпрос беше получен само след чернодробна биопсия. Оказа се, че черния дроб на Лиза е силно повреден.

Лиза прекара 11 дни в болницата. Резултатите от биопсията показаха, че причината за нейните заболявания теоретично може да бъде причинена, особено след като все повече съобщения от различни жени се оплакват от страничните ефекти на това лекарство. Момичето, което вече е изписано от болницата, се възстановява у дома, но подчертава, че според прогнозите на лекарите черният дроб може да се възстанови напълно след една година.

Вече няколко месеца Лиза не е работила заради болестта си. Самата тя каза, че е решила да промени депо-провера, защото вярваше, че новите хапчета ще бъдат по-ефективни. Освен това Лиза планираше в бъдеще да има още едно дете с приятеля си и тя чу, че ефектът на ригевидон не е толкова дълъг, колкото този на инжекциите. Имайте предвид, че през февруари 2017 г. изследователи от Университета на Охайо доказаха, че хормоналните контрацептиви не увеличават риска жената да се сблъска с депресия.

Author: Mari

Share This Post On