Пикантните храни – идеален избор за горещото време

В горещото време, експертите препоръчват да се консумират пикантни храни за охлаждане на тялото. Пикантните храни, освен това ускоряват на метаболизма с около 20%


С тяхна помощ се изгарят калории и се усилва работата на имунната система, пише The Daily Mail. В продукти като лют червен пипер има доволно количество от полезното вещество капсаицин.

Той се свързва с TRPV1 рецепторите в устната кухина, които изпращат предупредителни сигнали към мозъка за опасно повишаване на температурата. Това означава, че тези рецептори не са предназначени за откриване на капсаицин. Те са предназначени да предпазват човека от изгаряния.

Автоматично, тялото започва да се охлажда – пот, приток на кръв към лицето, засилва се и кръвообръщението. Капсаицинът не влияе на вкусовите рецептори.

Въпреки дискомфорта, някои хора дори се чувстват еуфорично след консумация на пикантни храни, защото капсаицинът причинява ендорфините освободени (облекчаване на болката и дават чувство за щастие) и допамин (важно за системи за възнаграждение). Вярно е, че с течение на времето човек става по-малко чувствителен към острата на пикантните храни.

Между другото, капсаицинът може да намали апетита. Както показват проучвания, добавяйки към предястието горещ сос, доброволци са изяли около 200 калории по-малко от обикновено по време на вечерята. А в лютивия червен пипер – основният източник на капсаицин – има витамини А и С, които спомагат за укрепването на имунитета. В допълнение, пикантните продукти имат антимикробен и противовъзпалителен ефект, подобен на ибупрофена.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On