По-възрастните жени не трябва да се увличат по хапчетата, предупреждават лекарите

При жени над 50 години се наблюдава промяна в чернодробните клетки при редовен и безразборен прием на лекарства

жени Страничните ефекти на лекарствената терапия е една от най-чувствителните точки на съвременната медицина. Предвиждането на страничните ефекти не винаги е възможно. Сега учените от Съвместния изследователски център на Европейската комисия са намерели кои хора са още по-податливи на страничните ефекти от честия прием на лекарства.

Акцентът беше поставен върху жените над 50, които са в менопауза, съобщава „Innov“. Това заключение е станало възможно, след като в продължение на дълго време са били наблюдавани и изследвани различни хора, без значение на техния пол и възраст. Обект на наблюдението са станали моделите на чернодробните клетки. Пробите се поставят в специална течност, и след това се добавят към клетките най-често срещаните видове вещества, съдържащи се в лекарства, които често се употребяват (диклофенак, ацетаминофен, верапамил и омепразол).

След това започва да се наблюдава реакцията на чернодробните клетки. Така станало ясно че, клетките на черния дроб на младите жени и мъже реагират добре на медикаментите. Докато в чернодробните клетки на възрастните жени е имало промени, които говорят за появата на странични ефекти. В тази връзка, експертите съветват жените над 50 години да внимават с приема на лекарства и да не извършват безразборен приема на каквито и да е медикаменти.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On