На какво може да се дължи пожълтяването на очите при деца и възрастни?

Жълтите очи не са симптом, който трябва да бъде пренебрегван

 

пожълтяване на очите

При децата и възрастните, жълтите очи, както и жълтеница на кожата, се появяват, когато билирубинът е в повече поради сериозни заболявания и състояния, които причиняват увреждане на черния дроб или дисфункция, или блокират жлъчните пътища. Жлъчните пътища транспорт жлъчния сок до храносмилателния тракт. Определени условия на жлъчния мехур или панкреаса, като панкреатит или камъни в жлъчката, могат да доведат до запушване на жлъчните пътища, което води до жълтеница и пожълтяване на очите.

Сериозни чернодробни заболявания, които включват хепатит и цироза, също могат да доведат до пожълтяване на бялата част на очите. Някои заболявания на кръвта, като например хемолитична анемия, също могат да причинят пожълтяване на очите поради необичайно разрушаване на червените кръвни клетки и увеличаване на производството на билирубина. Жълти очи и жълтеница при деца и възрастни, се третират по диагностициране и лечение на основните причини.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако вие или детето ви има пожълтяване на очите или жълт нюанс на очите, без никакви други симптоми. Ранната диагноза и лечение на причината за жълти очи може да намали риска от сериозни усложнения като чернодробна недостатъчност. Незабавно да се потърси медицинска помощ, ако някой, който има сериозни симптоми, които могат да бъдат свързани с жълти очи и жълтеница, като летаргия или липса на реакция, объркване, затруднено дишане, или промяна в съзнанието или бдителност. Вие също така трябва да потърсите незабавна медицинска помощ, ако пожълтяването на очите е при човек, който редовно взима наркотици или злоупотребява с алкохола.

Author: Mari

Share This Post On