Кои са грешките, които допускаме при приготвянето на храна?

Приготвянето на храната оказва влияние не само на вкуса, но и на нашето здраве

prigotviyaneto na hranata

Кои са най-често допусканите грешки при приготвянето на храната? Това са грешките, които допускаме по-скоро от бързане, отколкото от незнание.

Сотирате мокри зеленчуци

Водата от тях обаче ще се превърне в пара и ще сплеска зеленчуците. Те няма да имат вкус на сотирани, а по-скоро на задушени. Затова сотираийте винаги сухи продукти
.
Препълвате тенджерата

Това не позволява не само да разбъркате добре и да овкусите равномерно, но и влагата достига до отделните части от ястието по различен начин и няма да получите балансиран вкус.

Прекалено честото разбъркване на манджата също е грешка

Това може да скашка продуктите или най-малкото да нарани тяхната цялост и добър външен вид.

Започвате да ядете месото веднага след приготвянето му

Това не е правилно, защото неговите сокове са се събрали по средата и така не им оставяте време да се „разтекат“ по цялата пържола или съответното парче. Пилешкото месо има нужда от не повече от 5 минути „почивка“, но хубавата качествена пържола трябва да си отдъхне поне четвърт час.

Нарязали сте лука много преди готвенето и той е престоял

Това може да влоши вкуса на ястието, защото лукът започва да горчи, когато престои нарязан. Освен това е необходимо да го режете с много остър нож, за да не пуска прекалено сокове и отново да направи вкуса твърде остър.

Готвите месо, без да сте го размразили напълно

Голяма грешка, защото части от мръвката ще останат сурови, а други може да прегорят. Знаете вероятно, че драстичните методи за размразяване също не са препоръчителни, затова е най-добре да си оставите достатъчно време за размразяване,“ преди да се захванете с готвенето.

Замествате някоя съставка в рецептата с друга

И то без да имате представа какъв ще е резултатът. Да вземем брашното – не може да замените обикновено бяло брашно със същото количество пълнозърнесто, просто рецептата ви няма да е сполучлива. Или вместо аншоа – копърка. Дори различните видове гъби се приготвят по различен начин и изискват различни техники.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On