Що е хемохроматоза?

Хемохроматозата представлява заболяване, характеризиращо се с нарушена обмяна на веществата. Неговото протичане е с хроничен характер, като е характерно отлагането на желязо, което става под формата на хемосидерин, в черния дроб и други вътрешни органи.

хепатитКато последица от това натрупване, е нарушението на нормалната функция на тези органи, в които се е отложило желязото. Причината за появата на хемохроматоза не е само една. Това може да се случи, в следствие на някои генетични дефекти, при анемични състояния и при някои хронични чернодробни заболявания.

Наблюдава се в болния увеличено всмукване на желязо в червата, което достига няколко пъти повече от нормалното. В резултат на това натрупване, черния дроб се увеличава неколкократно и може да се напипа под дясното подребрие, с гладка повърхност и значителна плътност.

Симптоматиката на заболяването включва в началото, обща отпадналост, като кожата си променя цвета, достигайки синкаво-пепеляв цвят. При мъжете се наблюдава значително намаляване на окосмяването, както и атрофия на тестисите. Ако се прескочи този стадий, следващия включва доста по-сериозна картина, включваща симптоми, наподобяващи много чернодробна цироза. Много често се стига и до злокачествено развитие на чернодробен карцином. 

В лечението се включва подходящ диетичен режи, като храната трябва да е бедна на съставки, съдържащи желязо. Прилагат се препарати, които намаляват депата с желязо в черния дроб. Прогнозата на хемосидерозата е неблагоприятна, особено при настъпили усложнения и наслагване на инфекции.

Author: admin

Share This Post On