Страда ли черния дроб от поразиите на свободните радикали?

Свободните радикали еднозначно се приемат като опасност от ускорено стареене на организма

свободни радикали За тези молекули напоследък много се говори, но малко се знае какво точно представляват и кои фактори водят до увеличаване на броя им.

Какъв е техният механизъм на действие и можем ли да му попречим?

Свободният радикал е атом, група от атоми или молекули. Той е настабилен, тъй като съдържа най-малко един самостоятелен, несвързан в двойка електрон. Това го прави крайно реактивен и той без ограничение може да взаимодейства с много жизнено важни молекули в тялото, включително и с ДНК.

Вредителят снове из клетката, готов да „разкъса“ молекулите и да „отчупи“ парченца от тях, предизвиквайки определена химична реакция.

Човешкият организъм сам произвежда свободните радикали, които се отличават с много кратък живот. Понякога тяхната роля е положителна. Например белите кръвни телца в имунната система ги използват, за да се свържат с болестотворна бактерия или вирус и по този начин да ликвидират патогена.

Когато обаче има излишък на свободни радикали, тялото търпи щети. Факторите, които водят до повишеното им производство, са излагане на радиация (слънчева или рентгенова), тютюнопушене, замърсен въздух с автомобилни газове, богато на мазнини меню.

Обезвреждането на свободните радикали се извършва от антиоксидантите. Те са представени от витамини и други субстанции, които доставят липсващия електрон на нестабилните молекули и така предотвратяват негативните последствия.

Главните антиоксиданти от хранителен произход са витамините А, С, Е и бета-каротинът, минералите селен, цинк, мед и манган. Ако ги поддържате в оптимални нива, повечето свободни радикали могат да бъдат неутрализирани, преди да са нанесли вреда на организма.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On