Тефлоновите съдове предизвикват цял набор от заболявания

Тефлоновите съдове имат слой, който гарантира, че ястието няма да залепне за дъното, дори и ако се приготвя без мазнина

тефлоновите съдове

Съдовете с тефлонов слой, които гарантират анти-стик ефект, могат да бъдат опасни. Това става в случаите, при които незалепващото покритие е повредено. Рискът за човешкото здраве е представен от токсичната перфлуорооктанова киселина, която е част от слоя, който покрива дъното, съобщава Росийская Газета.

Когато попадне в тялото перфлуорооктанова киселина води до повишени нива на холестерол, проблеми с имунната система и щитовидната жлеза. Възможно е и развитието на рак поради ефекта на киселината. Експерименти с гризачи показват, че киселината увеличава риска от раково заболяване в черния дроб, панкреаса и гениталиите. Известно е, че перфлуорооктановата киселина също се намира в огнеупорни, устойчиви на влага материали и покрития, които отблъскват замърсявания.

Между другото, опасностите на тефлоновите съдове станаха известни още през 2006 г., когато управлението на DuPont компания, занимаваща се с производство на продукти с покритие от тефлон, бяха обвинени в укриване данни на за качеството и отчети за безопасността на продуктите. Вследствие на това производството беше закрито.

Въпреки инцидента, перфлуорооктановата киселина се използва от други компании. Според експерти, тази киселина действа върху тялото по същия начин, както оловото или азбеста. За да се намали рискът от негативни последици, експертите препоръчват да се откажете от тефлоновите съдове в полза на неръждаемата стомана или съдове от чугун. Освен това може да приготвяте храната със свинска мас – не залепва толкова лесно и ястието става по-вкусно.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On