Три полезни комбинации за силен имунитет, здрави кости и енергия

Използвайте тези три комбинации от продукти, които са с подчертани ползи за здравето


Те ще ви гарантират силен имунитет, здрави кости и енергия.

НЕИЗЧЕРПАЕМА ЕНЕРГИЯ

Витамин С + Желязо

Как работят? Желязото е жизнено важен микроелемент, който помага на кръвта да доставя кислород до мускулите, сърцето и всяка клетка в организма. Симптомите на дефицит на желязо са хронична умора, бледа кожа и бърза уморяемост.

Най-добре желязото взаимодейства с витамин С, който увеличава усвояването на микронутриента и усилва всмукването му в стените на стомашно-чревния тракт. Витамин С е необходим за добрия имунитет и повишаване на работоспособността на организма.

Къде се съдържат? На желязо са богати продуктите с животински произход (червено месо, яйца, черен дроб и птици), спанак, бобови култури, овесени ядки, киноа.

СИЛЕН ИМУНИТЕТ

Цинк + Витамин В2

Как работят? Цинкът играе важна роля в регенерацията на клетките. Именно затова при дефицит на този елемент процесът на зарастване на рани е много бавен. Освен това цинкът е важен за нормалното функциониране на имунната система и потискането на растежа на вредните микроорганизми (бактерии и вируси).

Витамин В2 увеличава биодостъпността на цинка – това означава, че микроелементът попада в системата на кръвообращението в непроменен вид. Другото название на вит. В2 е рибофлавин, или „витамин на красотата“. Той отговаря за голям брой важни окислително-възстановителни системи в организма.

Къде се съдържат? Най-много цинк съдържат зелените зеленчуци (броколи, карфиол, фасул), ядките и бобовите. Има го и в морските дарове и рибата. Продуктите, богати на цинк, носят.са двойно по-полезни, ако ги употребявате в „компанията“ на продукти, съдържащи витамин В2 – черен дроб, яйца, извара, мляко, както и гъби, бадеми и елда.

ЗАРАВИ КОСТИ

Витамин D + калций

Как работят? Калцият не се усвоява сам по себе си. Няма да има ефект, ако го приемате без витамин D. Продължителният дефицит на калций и витамин D в менюто води до увеличен риск от остеопороза в зряла възраст. А при децата предизвиква рахит – нарушение в костообразуването.

Къде се съдържат? Най-добрите източници на калций са всички млечни продукти, сирене, броколи.

Витамин D се съдържа в сьомгата и сардината.

Author: Mari

Share This Post On