Усещането за глад се увеличава след отслабване

Защо след отслабване се чувства глад за още и още храна? Едва ли някой ще даде категоричен отговор на този въпрос

отслабване
Ново проучване, проведено в Норвежкия университет по естествени и технически науки, показа, че хората, които губят тегло, изпитват по-силна жажда за храна две години след като са загубили тегло. Вероятно затова след загубата на тегло някои от тях не могат да поддържат теглото си, съобщава The Daily Mail .

В проучването са участвали 35 възрастни със затлъстяване. Участниците трябваше да се придържат към план за отслабване в продължение на две години, с акцент върху диетата и физическата активност. Доброволците прекараха няколко седмици в уелнес комплекс. Там получиха препоръки относно храненето и упражненията, които трябва да правят.

На всеки 6 месеца (от началото на изследването до 2 години по-късно) учените оценяват глада на участниците преди и три часа след хранене. Също така доброволците разказаха колко планират да ядат. Една година след началото на проучването участниците се завърнаха в уелнес комплекса, за да научат как да поддържат теглото си.

През първите четири седмици доброволците загубиха средно 3,5% от телесното тегло

Нивата на хормоните, които повишават апетита, са се увеличили. Изследователите са свързали това с повишаване нивото на физическата активност. Въпреки повишаването на нивото на хормоните, участниците не се оплакват от повишен глад. Но те говореха за засилване на чувството за ситост след хранене.

През годината доброволците са намалили 7,4% от теглото си. Но усещането за глад и жаждата за храна се увеличиха и усещането за пълнота след хранене стана по-слабо. Две години по-късно участниците са в състояние да поддържат теглото си. Въпреки това, те продължават да съобщават за повишен глад и намалено ситост след хранене.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On