Въглехидрати за здрав черен дроб

Въглехидратите са част от пълноценното хранене, които не бива да се пренебрегват. Те заемат много важна част в разнообразното хранене и са съществена част за доброто здраве на организма.

G1Причината за това се намира във факта, че въглехидратите притежават уникални здравословни качества, противно да вярванията на отслабващите. Преди всичко те са тези, които ни дават енергия бързо, благодарение на процеса на окисляване, през който преминават. Именно те са веществата, които запазват мастните и белтъчинните резерви за градивни цели.

Едно от най-ценните качества и ползи на въглехидратите, е това, че те спомагат по-бързото лечение и възстановяване при различни чернодробни, сърдечни и бъбречни заболявания. Полезните вещества лесно могат да бъдат набавени поради широкото им разпространение в природата. Когато имаме проблеми с черния дроб, сърцето или бъбреците, лекари съветват да се наблегне на консумацията предимно на пресни или сушени плодове и зеленчуци, също така печени картофи, хляб, бял и кафяв ориз, различни макарони, юфка, овесена каша, царевица, сладка, пчелен мед. Обратно на разпространеното мнение, че когато човек е болен трябва да ги избягва, специално за тези състояния, въглехидратите от гореизброените продукти, може да се окажат жизненоважни.

Все пак обаче имайте предвид, че и в прекалено големи количества въглехидратите може да окажат отрицателно въздействие на тялото и болестта. Ето защо при нормални състояния консумацията трябва да е до 550 грама, а при чернодробни и подобни заболявания – само с около 200 грама повече. Безграничното им приемане, даже и да са препоръчвани, може да доведе до проблеми.

Естествено най-полезните въглехидрати си остават набавените от плодове и зеленчуци. Поради това, че разграждането им става постепенно и за продължително време, те поддържат концентрацията на кръвната захар постоянна и не се подлага на резки колебания.

Когато физическото натоварване е тежко, тогава нуждата от въглехидрати се повишава, заради необходимостта на организма да се справи с ежедневните си задачи. Тогава са нужни около 400-500 грама. А за да се изгарят по-лесно въглехидратите, трябва да им помогнете, като приемате ежедневно храни, които съдържат витамин В1. Ако това не става регулярно, тогава в организма се натрупват киселини, които имат токсично влияние върху нервната система. За да избегнете подобни състояния наблегнете на храни с високо съдържание на витамин В1, а именно аспержи, маруля, гъби, спанак, слънчогледови семки, риба тон, зелен грах, домати, патладжан и брюкселско зеле.

Author: admin

Share This Post On