Ваксината срещу хепатит В – ефикасна ли е и какво представлява?

Какво е ваксината срещу хепатит В и доколко е ефективна?

 

хепатит В

Ваксината срещу хепатит В съдържа протеин (антиген), който стимулира тялото да произвежда правилните антитела. Има и комбинирани ваксини на пазара, които осигуряват защита срещу хепатит и други заболявания.

Други примери на ваксина срещу хепатит Б, включват:

Хепатит-В-хепатит ваксина – инжекция (Twinrix), който осигурява защита срещу хепатит А и хепатит В.

Haemophilus B / хепатит В ваксина – инжекция (Comvax) осигурява защита срещу хепатит B и хемофилна инфлуенца тип В (причина за менингит).

Pediarix осигурява защита срещу хепатит B, тетанус, коклюш (магарешка кашлица), и полиомиелит.

Хепатит Б ваксините са ефективни и безопасни. До 95% от ваксинираните лица образуват антитела и те са достатъчно ефективни, затова онези, които са се ваксинирали, са защитени от хепатит В. Здравните работници от високо-рисковите като някои африкански републики, например или част от страните в Южна Америка, трябва задължително да си правят такава ваксина. Пациенти на диализа и сексуални партньори на заразени лица трябва да си направят кръвен тест за антитела. Този тест се препоръчва след ваксинацията, за да се гарантира, че лицето наистина има произведени антитела. При някои, които не образуват антитела, реваксинацията може да подобри положението и това важи особено при деца.

Author: Mari

Share This Post On