Витамините са полезни за черния дроб

Една от причините за заболяване на черния дроб е хиповитаминозата- липса на витамини

болен черен дроб

Може да се наблюдава както полихиповитаминоза – обща липса на витамини, така и недостатъчен брой на индивидуален витамин. По този начин, липсата на витамин Е води до прекъсване на обработката на мазнини, което от своя страна заплашва от едно от най-честите чернодробни заболявания – мазен черен дроб. Витамин A е участник в процеса на депозиране на гликогена в този жизненоважен орган. При липсата му се нарушава синтезирането на гликоген в жлъчката. В допълнение, чернодробно заболяване може да се предизвика и от липса на витамини А, D, E, защото те се абсорбират от червата и това предизвиква още по-голям недостиг за тях от черния дроб.

Водоразтворимите витамини – аскорбинова киселина и витамини от група Б са полезни за черния дроб и са необходими за нормалното му функциониране.

Тиамин (витамин В1), заедно с ензими, участват в синтеза на мазнини и протеини, въглехидрати и са отговорни за добрия метаболизъм.Неговият дефицит води до хепатоцелуларна недостатъчност.

Рибофлавин (витамин В2) допринася за подобряване на капилярите на секреторните жлези на червата и стомаха, черния дроб, кожата и лигавиците. Неговият дефицит провокира намаляват синтеза на жлъчка и влошаването на вливане на жлъчен сок. Високото съдържание на витамин В2 има в мляко и в бирена мая. Източници на рибофлавин са и прасковите, крушите, доматите, карфиола, цвеклото и спанака.

Ниацин (витамин B3) участва в енергийния метаболизъм на клетките и предотвратява смъртта на чернодробните клетки, подобрява бариерната функция на тялото. Много ниацин в има пълнозърнестите храни, елда, боб, грах, домати, семена, ядки, портокали и лимони, банани, зелен чай.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On