Води ли жлъчната дискинезия до образуване на камъни в жлъчката?

Като правило, за съществуването на този орган, ние си спомняме само заради холелитиазата

жлъчката

Но камъните в жлъчния мехур са едва „крайния акорд“, който може да бъде предшестван от много години на латентно (скрито) хронично възпаление на жлъчния мехур – холецистит.

Това най-често се случва заради увреждане на обменните процеси в организма. Важно е да не пропуснете „първият звънец“, който алармира за проблеми с жлъчния мехур. Най-често срещаните заболявания на този малък, но много важен орган често остават скрити и вместо да се лекуват, се налага да се направи операция. Може да следите за постоянен дискомфорт в горната дясна част на гръдния кош, болка, която се разпространява към плешката, таза и лумбално-сакралната област.

Често пациентите задават един и същи въпрос, а именно: Само жлъчната дискинезия ли може да доведе до образуване на камъни в жлъчката?

Жлъчната дискинезия не е основен фактор за образуване на камъни в жлъчката. Но в същото време това е едно от онези състояния, които ще провокират по-интензивното образуване на камъни в жлъчката. Застояването на жлъчна течност в жлъчния мехур води до възпаление на стените (холецистит) и създава благоприятни условия за образуване на камъни. Колкото по-дълго този сок се застоява в пикочния мехур или жлъчните канали, толкова повече камъни се образуват. Ето защо, при най-малкото съмнение за жлъчна дискенезия и симптоми като повтарящи се пристъпи на болка в горната дясна част, които понякога достигат интензивността на жлъчни колики, гадене, оригване, чувство на горчивина в устата и подуване на корема, трябва да се направи консултация с гастроентеролог.

Author: Mari

Share This Post On