Ядките намаляват риска от рак на черния дроб и дебелото черво

Рак на черния дроб е неприятно заболяване, което може да бъде предотвратено с редовната консумация на някои храни, като ядки например

ядки Експертите анализирали данни от изследването на 75 680 жени. В началото на проучването никой от участниците не е страдал от рак. Учените са установили, че редовната консумация на ядки за защита на жените от рак на дебелото черво, а при мъжете спомага за предпазване от рак на черния дроб, казва Zee News .

По-конкретно, при участниците, които са хапвали по една унция (28 грама) ядки два или повече пъти седмично, рискът от рак на дебелото черво се е оказал с 13% по-нисък от тези, които рядко са хапвали ядки. Най-полезни за предпазване от рак на черния дроб и на дебелото черво са ядки като бадеми, бразилски орехи, кашу, лешници, орехи, макадамия, кедрови ядки, фъстъци и орехи.

Рискът от рак на дебелото черво и на черния дроб се увеличава когато е налице наднормено тегло и диабет тип 2. Участниците в изследването, които консумирали най-много ядки обикновено имали не само добро здраве, но и отлично и нормално тегло. Според изследователите, ядки предотвратяват и риска от диабет и затлъстяване, най-вече при диабет тип 2. Това намалява риска от рак на дебелото черво и усложнения при чернодробните болести, като например цироза или рак на черния дроб.

Author: Mari

Share This Post On