Яйцето – яде се цяло, за да е полезно!

Белтъкът или жълтъкът на яйцата е по-полезен, с какви храни се съчетават двете части на яйцето?


Според д-р Татяна Мороховец яйцата са благословена храна, въпреки че в миналото са им приписвани всевъзможни рискове. Но днес те са реабилитирани. Отпадна основното обвинение, че са главна причина за висок холестерол при всички хора.

Ако кокошите яйца се ядат умерено и в подходяща кулинарна форма, те носят само полза за организма. Освен това разнообразяват менюто със съставки, които обогатяват вкуса на много ястия.

Основен аргумент в полза на яйцето е, че е богато на белтъчини. При това в жълтъка те са повече, отколко-то в белтъка: в 100 г жълтък има 16 г белтъчини, а в 100 г белтък -11 грама

Яйцата включват и цялата гама незаменими аминокиселини, най-важните от които са лицинът и метионинът. Друга мярка, която показва колко добра храна са те, е, че само от едно яйце се набавят 15% от нужните за деня белтъчини.

В яйцето са представени 99,99% от хранителните вещества, от които се нуждае човек – витамини и минерали: фолиева киселина, биотин, хо-лин, витамини А, Е, Д и особено важните В12 и ВЗ, селен, магнезий, калий, фосфор, желязо. Яйцата съдържат и калций, който обаче се усвоява трудно от организма.

Мастноразтворимият витамин Е, който яйцето предоставя, влияе добре на сърцето и кръвоносните съдове. Според много проучвания витамин Е от яйцата и лутеинът – мощен антиоксидант, имат и профилактична роля срещу туморни процеси. Витамин Д в съчетание с фосфора укрепва зъбите и костите. За подобряване на зрението яйцето спомага чрез сярата, лутеина, цистеина, аминокиселините.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On