Защита на черния дроб и панкреаса

Тялото на човек функционира като едно съгласувано цяло – механизъм, който работи в хармония. И съвсем естествено, когато едно колелце от този механизъм спре или се разстрои, това да се отрази на цялото.

125543С цялото това напрежение и неправилно хранене, с алкохола и вредната храна, ние определено разстройваме едно от най-важните колелца в нашето тяло – черния дроб. Заедно с него страда и панкреаса, защото двете са свързани. Известните заболявания на тези две бръмки от човешкия организъм, са изключително разпространени и много опасни за човек. И това е напълно обяснимо, като се има предвид, че това са многофункционални органи. При всяко едно нарушение на черния дроб, страда и панкреса, заради функционалните характеристики и съвместното участие на тези органи в процесите на храносмилането и обмяната на вещества.

Черният дроб и панкреса са главните жлези на храносмилателната система, които жлези са производители на ензими и секрети на жлъчката, които са от голяма важност за процеса на храносмилане. Черният дроб например е като филтър за нашето тяло. Той взема участие в повече от 500 биохимични реакции, помага на организма да задейства различни жизнено важни процеси. Каквото и нарушение на черния дроб да се появи, това оказва отрицателно въздействие на храносмилателната и кръвоносна системи, както и техните функции. И в такива случаи страда и сърцето. Панкреаса пък се смята за ключов орган в храносмилателната система и метаболизма на човешкото тяло. От това колко здрава и функционираща е тази жлеза, зависи и колко продължителен ще е живота на човека. Това е така, защото освен при производството на храносмилателни ензими, панкреаса произвежда и така важния хормон инсулин. Ако този хормон не е в достатъчно количество, се увеличава нивото на кръвната захар, което води до развитието на диабет и тежки последици за здравето.

Как да се грижим за тези две важни части от нашето тяло? Повечето от болестите, които са много опасни за черния дроб, може да протекат абсолютно безсимптомно и безболезнено. Едва, когато черният дроб спре да функционира или да взема участие във функционирането на тялото на повече от 80%. тогава и човек започва да усеща нередности.  Много голяма част от хората имат заболявания на черния дроб и панкреаса, но малко от тях мислят за причината на заболяването.

Повечето от тях предпочитат да пият скъпи лекарства, да дават огромни суми за тях, както и да ходят по лекари по целия свят, подлагайки се на скъпи процедури, вместо да погледнат и да видят защо страда черния дроб. За да бъде той здрав, ние е нужно да се грижим за него, което означава да избягваме вредните фактори, влияещи върху неговата нормална дейност. За жалост обаче пълноценното и здравословно хранене невинаги помага да се предпазим от заболявания на черния дроб и панкреаса. Ако често чувствате тежест и болка в дясната си страна, а също ако сутрин усещате горчивина в устата, то е време да се предприемат спешни мерки.

Author: admin

Share This Post On