Защо боледува черният дроб?

Когато ни връхлети чернодробна болест, първото, което си мислим, е какви хапчета да си купим, за да решим проблема.

hepa1Чернодробните болести имат своето коварство: обикновено ги диагностицират в напреднал стадий. Лечението е продължително, а възможните усложнения не са едно и две. Логично ли е да мислим за лечение, без да сме наясно коя е причината за болестта? Май не. Бързаме да си купим хапчета, които бързо ще решат проблема. А бихме могли да вървим по друг път! Първо – да размислим добре и да си дадем сметка коя е причината да боледува черният ни дроб.

Руски учени твърдят, че основна причина за болестите на черния дроб е гръбначният стълб. От състоянието на гръбнака зависи кондицията на черния дроб, жлъчката и слънчевия сплит. Ако “глезим” гръбначния си стълб с калций, гимнастика и повече движение в рамките на деня, имаме шансове за се радваме на здрав черен дроб.

Черният дроб може да пострада от заразно заболяване. Нали сте “срещали” жълтия човек, който неусетно ви заразява с хепатит С? Не си мислете, че нещата са безобидни! Заразните болести на черния дроб са напаст в световен план. Никой не може да предвиди как ще се развие и още по-страшно: как може да приключи един възпалителен процес на черния дроб. Затова профилактиката е изключително важна; не се отказвайте от вече изпитаните ваксини и не пренебрегвайте профилактичните мерки!

Не са празна приказка твърденията, че стресът, негативните емоции, с други думи – ядовете на деня “изяждат” черния дроб. Лошите мисли, мъчителните преживявания, скъсаните нерви се отразяват на този универсален филтър – и в крайна сметка го разболяват. Позитивното отношение към живота и всичко, което се случва в него са най-добрата защита на черния дроб от стреса. Хапчетата могат да го спасят за месец или за година, а начинът, по който възприемаме света – за цял живот!

Ето накрая няколко думи и за лошите неща, които сами причиняваме на черния си дроб. Храненето! Когато се отдадем на лакомията си или на тягата към алкохола, ние пишем смъртната присъда на черния си дроб. Мазното, соленото, пърженото, спиртът – всичко това редовно и в големи количества разболява органа, програмиран да пази живота ни. И той го прави почти до пълен отказ: удивителното му качество е да върши работата си и с малкото здрави клетки, които са му останали.

Author: admin

Share This Post On