Защо киселото мляко е незаменимо за нашето здраве?

Киселото мляко е естествен пробиотик, който е незаменим за нашето здраве

кисело мляко В човешкото тяло има 5 незаменими системи. Първата е централната нервна система с главния мозък. Втората е храносмилателната, която набавя енергия и около 90 полезни вещества. Третата е чревната нервна система, в която невроните са колкото и в мозъка. Доскоро медиците не бяха наясно с нея, казва проф. Никола Александров, създател на храни за съветските космонавти и на първите пробиотични храни.

Четвъртата система е бактериалната. Всеки човек има около 1,5 кг микроорганизми в тялото си, като най-много са в дебелото черво. Само в 1 г от съдържимото в червата има 10 на 12-а до 10 на 14-а степен броя бактерии. Те са 1500 вида, но на медицината са известни само некол-костотин, от които 50-60 са основни.

Делят се на 3 групи: „лоши“, които причиняват болести, „добри“, или пробиотици (те са 15-20, сред които и българският лактобацил), и непроучени (останалите 1100).

Петата система е имунната, тя прави връзката на нервите и флората в червата с мозъка.

Всичко останало в организма – дробове, крайници, бъбреци, може да се замени с протеза или изкуствен орган.

От 5-те системи 4 са устойчиви и постоянни. Само бактериалната се променя.

В началото на XX век но-белистът Иля Мечников установява, че в България има най-малко болни и най-голям процент столетници. Били са 4 на 1000 души. През 1905 г. д-р Стамен Григоров изолира бактерията Lactobacillus bulgaricus, която подквасва млякото. И Мечников заключава, че дълголетието на българите се дължи на киселото мляко. Така той създава концепцията за пробиотиците.
Но млечнокиселата ферментация е известна от над 8500 г. Оттогава датира и първата суперхрана – киселото мляко. То обаче е нетрайно и не може да се консервира.

Нашата бактерия е единственият млечнокисел организъм е име на географски район. Тя доминира над останалите в червата. От всички пробиотици този е най-мощният. Той отделя изомер на млечната киселина (D минус), който има силен антираков ефект. Този ефект е установен в изследване, завършено наскоро от д-р Александров, и се отнася до карциномите в дебелото черво. В него има и гниене, отделят се и токсини, които разболяват. А млечнокиселите бактерии изхвърлят продуктите на гниенето. Ето защо трябва редовно да се ядат млечнокисели храни. В тях има и витамин Д, който отговаря за натрупването на калция в костите.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On