Защо сърбежът е силен при болен черен дроб?

Всички знаем как с едно почесване да се отървем от сърбеж

сърбеж Но той се връща още по-силен! Учени твърдят, че са разбрали защо. Оказва се, че почесването праща сигнал до мозъка, който освобождава сертонин, а той подсилва сърбежа.

Опити с мишки показали същия порочен кръг като при хората. Чжоу Фънчън от Вашингтонския университет е установил, че болката се заменя със сърбеж по сигнал от гръбначния мозък. „Проблемът е, че след сигнала мозъкът изпуска серотонин, за да овладее болката“, казва той.

Когато серотонинът потегли от главния към гръбначния мозък, той може „да излезе от пътя“ и да задвижи неврони, които задействат сърбежа.

Учените са създали мишки, при които липсват гени за серотонин. Като им инжектирали вещество, редизвикващо сърбеж, те не реагирали. Но когато им инжектирали и серотонин, се държали сякаш ги сърби силно.

„Чесането облекчава сърбежа, като създава лека болка. Но когато тялото реагира на сигнал за болка, сърбежът се стимулира.“

Серотонинът участва в растежа, стареенето, костния метаболизъм и влияе на настроението. Блокирането му има тежки последици в цялото тяло.

Клетките GRPR неврони изпращат сигналите от кожата към мозъка. Екипът на д-р Чжоу изолирал поред рецепторите, които те активират. Оказало се, че рецепторът 5НТ1А е отговорен за сърбежа.

„В порочния кръг сърбеж-болка събитията текат в следния ред: Почесването води до слаба болка. Отделя се серотонин, за да я овладее. Но той прави сърбежа по-силен“, обясни д-р Чжоу.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On