2 болести на жлъчния мехур, които не бива да пренебрегваме

Нашето здраве е невъзможно без този малък, но уникален орган

болна жлъчка

Жлъчката помага при усвояването на мазнините, абсорбцията на много витамини, стимулира движението на храната през червата … И ако жлъчния мехур работи нормално и е здрав, то вие едва ли ще разберете къде се намира, но заболи ли – боли така, че всеки да разбере, че освен черен дроб има и жлъчка.

По-голямата част от заболяванията на жлъчния мехур са придружени от силна болка в горния десен квадрант. Тя е там, точно под черния дроб. Жлъчката прилича на малка, куха круша и има функции не по-малко важни от тези на черния дроб.

Тук са само две от заболяванията на жлъчката, които могат да създадат проблеми.

1. Жлъчна дискинезия. Факта, че мускулите на жлъчния мехур и жлъчните пътища трябва да работят в строг ритъм и координация, осигурява здраве на жлъчния мехур. Ако изведнъж този ритъм се провали, то тогава има дискинезия. Причините за дискинезия са много: опънати нерви (невроза, травма, дистония), инфекции, коремни заболявания (гастрит, дуоденит, пептична язва, ентерит, колит), гинекологични заболявания, хормонални нарушения, алергични реакции. Мускулната слабост възниква възниква и от заседнал начин на живот и неправилнот хранене.

Симптоми: Пулсираща остра болка в дясно. Понякога тя може да бъде тъпи и трайна. Атаките обикновено се появяват след нарушение диета, интензивни упражнения, а понякога без видима причина. В допълнение към болка, може да има запек, диария и повтарящи се пристъпи на гадене и дори повръщане.

2. Холелитиаза. Това е една от най-честите усложнения на дискинезията. Камъните се образуват поради нарушения на мускулите и под влияние на излишния холестерол. Докато камъните са все още в жлъчния мехур, те почти не се усещат. Проблемите възникват, когато те преместват и запушват жлъчните пътища.

Симптомите на жлъчните колики: остра болка в горната дясна част на квадрант или в горната част на корема, горчив вкус в устата, гадене и повръщане. За развитието на заболяването допринася нездравословното хранене, прекомерната консумация на мазни храни, съдържащи холестерол, както и зърнени култури и тестени ястия – те предотвратяват разтворимостта на холестерола. Хората, които спазват диета, богата на зеленчуци, плодове и млечни произведения имата камъни в жлъчката. Затлъстяване, диабет, подагра, камъни в бъбреците, метаболитни нарушения, артрит, атеросклероза, липса на витамин А – това са все заболявания, които са заплаха за образуването на камъни в жлъчката.

Вече може да намерите “ХЕПАВИТАЛ” И В АПТЕКИТЕ

гр. София
ул. Три уши № 5
тел. 02 989 28 03
Дрогерия “Жанин”

Гр. Стара Загора
Адрес: ул. ” Отец Паисий ” 92
Работно време: 24 часа
Телефон: 042 / 605-100

гр. Стара Загора
Адрес: ул. ” Патриарх Евтимий ” 81
Работно време: 24 часа
Телефон: 042 / 605-103

Гр. Свиленград
Адрес: ул.” Г.Кирков ” 1 б
Работно време: 24 часа
Телефон: 0379 / 7-19-91

гр. Гълъбово
Адрес: ул ” Тунджа ” 2
Работно време: 08.00-24.00 ч.
Телефон: 0418 / 62 100

гр. Сливен
Адрес: ул. “Мур” №2
Работно време: 24 часа
Телефон: 044 / 675-100

Author: Mari

Share This Post On