5 лесни стъпки за здрав черен дроб

Ако се грижите за вашия черен дроб, той ще ви бъде много благодарен и ще ви служи добре цял живот

черен дроб

За здрав черен дроб избягвайте токсичните вещества

За да се предотврати заболяване на черния дроб е достатъчно спазването на няколко прости правила. Тук са 5 прости стъпки по пътя към по-здрав черен дроб.

Стъпка 1: Да се избягва употребата на алкохол

Алкохолът може да разруши клетките на черния дроб. Тези, които страдат от заболяване на черния дроб, дори и малко количество алкохол може да доведе до сериозно влошаване на здравето. Така че при хората, които имат дори и най-малко съмнение за чернодробно заболяване алкохолът е противопоказан, без значени какво количество ще е.

Стъпка 2: Яжте добре

Балансираната диета насърчава не само предотвратяване заболяванията на черния дроб, но също така и възстановяването на увредените клетки – хепатоцити. Излишно калоричните храни могат да навредят на черния дроб. В дневният порцион трябва да присъстват не повече от 30% от мазнините в храната: растителни масла, ядки, риба и постно. Яжте повече храни, съдържащи фибри: пресни плодове и зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести хлябове и зърнени култури.

Стъпка 3: Поддържане на оптимално тегло

Ако сте с наднормено тегло, замислете се и вземете мерки за безопасни методи за загуба на тегло с вашия диетолог. Избягвайте гладуването, бърза загуба на тегло и екстремните диети – те могат да се превърнат в сериозна тежест за черния дроб. Оптимална скорост за загуба на тегло е 0,5-1 кг на седмица. Пийте много вода – до 2 литра на ден. Посвещава най-малко 30 минути на ден за активни физически упражнения.

Стъпка 4: Избягвайте токсични вещества

Инсектициди, разтворители, аерозоли, химикали и тютюнев дим – те са не само източници на неприятни миризми, но и химически изпарения, които навлизат в кръвта от дишането на въздух или през кожата, а след това – в черния дроб, който трябва да ги неутрализира. Хубаво е да взимате мерки за ограничаването на тези вредности върху черния дроб.

Стъпка 5: Не позволявайте безконтролното вземане на лекарства

Бъдете сигурни, че сте обсъдили взимате на лекарства с вашия лекар или фармацевт. Неконтролираната или неправилна консумация на лекарства, хранителни добавки и билки може да увреди клетките на черния дроб.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On