Акриламид – реална заплаха за черния дроб

Акриламид е токсин, който се образува предимно в препечените меса, зеленчуци, а сега стана ясно, че може да се открие и в препечените филийки

acrylamide

Акриламид е и токсин, който е един от главните виновници за раковите заболявания.

Влиянието му върху черния дроб е такова, каквото е върху целия организъм – пагубно.

Има ли акриламид в храните?

Изследователи в Европа и в Съединените щати са намерели акриламид в някои храни, които се нагряват до температура над 120 градуса по Целзий (248 градуса по Фаренхайт), но не и в храни, получени под тази температура. Не се съдържа акриламид в чипса и пържените картофи. Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации заяви, че нивата на акриламид в храните представляват „сериозна загриженост“ и че са необходими повече изследвания, за да се определи рискът от експозиция на акриламид чрез храната.

Учени измериха количеството на токсина акриламид в препечените филии. Веществото, което е с доказан канцерогенен ефект, се образува, когато съдържащите се в хляба аминокиселини, захари и вода са изложени на температура над 120 градуса по Целзий.

Специалистите са установили, че количествата на опасния токсин варират много в зависимост от продължителността на печенето. Най-бледо златистите филии съдържат от него само 9 микрограма на килограм, а препечените – 167 микрограма. Експертите все още не са определи какво е безопасното ниво акриламид, но предупреждават да бъдем внимателни.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On