Чернодробното заболяване може да бъде предотвратено?

Балансираният хранителен режим и редовното прочистване могат да станат причина за добрата работа на черния дроб

черен дроб

Честата консумация на алкохол причинява фатални понякога увреждания на черния дроб. При отказване от алкохола се наблюдава значително подобрение, но за крайния добър резултат трябва да бъде проведена диета и подходящо прочистване на черния дроб с билки, сурови плодове и зеленчуци, както и с интензивна физическа активност.

Рискът от заразяване с хепатит B и C може да бъде намалени чрез свеждане до минимум на риска от излагане на телесни течности от друг човек.

Ваксинацията е на разположение при хепатит А и В.

Чернодробната стеатоза е предотвратимо заболяване с популяризирането на здравословен начин на живот, включително една добре балансирана диета, контрол на теглото, като се избягва излишната консумация на алкохол и рутинна тренировъчна програма. Тези промени в начина на живот не гарантират успех в превенция на заболяванията, тъй като при някои хора така или иначе ще се развие мастен черен дроб.

Каква е прогнозата за пациент с чернодробно заболяване?

Перспективите и изхода за пациента зависят от основната диагноза. Интересното е, че при пациенти с цироза, може да има малко съответствие между размера на щетите, намерени при чернодробна биопсия и крайния резултат. Един пациент може никога да не развие симптоми и да има нормален срок на експлоатация или може да изкара лека форма на заболяването. При всички случаи влошената работа на черния дроб влияе върху работата и на другите органи и най-вече на жлъчката.

Author: Mari

Share This Post On