Черният дроб, отглеждан в лаборатория, е отличен заместител на донорските органи

Нов черен дроб, отгледан от клетките на пациента, може да се превърне в реалност


Както писа руския сайт вести.ру, служителите на университета в Единбург са трансплантирал чернодробни клетки в организъм на мишка, получени от човешки стволови клетки. Формираният орган, изолира кръвните ензими като истински черен дроб. Затова изследователите смятат, че подходът може да се използва за лечение на чернодробни заболявания.

Така че, хепатоцитите, основните клетки на черния дроб, са получени от стволови клетки.

Учените са ги култивирали в лабораторията повече от година. В доклада на експертите се казва следното:

„Това е първият път, когато в продължение на повече от една година спестява в тъканта на лабораторно създаден черен дроб, получени от стволови клетки. Запазване на клетките на черния дроб живи и стабилни в продължение на дълъг период от време е много трудно. Това е решителна стъпка, като се надяваме тази технология да се използва за лечение на хора. “

След това дойде времето на полимера, което би бил в основата на изкуствения черен дроб. Изборът пада върху поликапролактон. С негова помощ е построена рамка с размер на квадратен сантиметър и дебелина няколко милиметра. Чернодробните клетки се засяват в тази рамка и след това се имплантират под кожата на мишките. Между другото, гризачите първоначално са диагностицирани с тирозинемия. Този генетичен дефект води до недостиг на активността на ензима, който е отговорен за разграждането на тирозин. В резултат на това продуктите от токсичния обмен се натрупват в клетките, което може да доведе до смърт.

След имплантирането, учените установиха, че имплантът не само не е бил отхвърлен от имунната система, но също е изпълнен с кръвоносни съдове. Ензимите, изолирани от човешки клетки, се фиксират в кръвта на животните. И помогнаха на мишките да се справят с разпадането на тирозина. Най-общо, в тялото на животните се появи протеини на човешкия черен дроб.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On