Чернодробни заболявания

Симптомите, свързани с чернодробната дисфункция включват както физически белези, така и разнообразие от симптоми , свързани с проблеми с храносмилането, проблеми на кръвната захар, имунни нарушения и нарушена абсорбция на мазнини.

Малабсорбцията на мазнини може да доведе до симптоми, които включват стомашно разстройство, рефлукс, дефицит на мастноразтворими витамини, хемороиди, камъни в жлъчката, непоносимост към мазни храни, непоносимост към алкохол, гадене и повръщане атаки, подуване на корема и запек.

Нарушения на нервната система включват депресия, промени в настроението, особено гняв и раздразнителност, лоша концентрация , прегряване на тялото, особено на лицето и тялото, и периодично главоболие (включително мигрена), свързани с гадене. Проблемите на кръвната захар включват хипогликемия.

Хепатит, възпаление на черния дроб, причинени главно от различни вируси (вирусен хепатит), но също така и от някои чернодробни токсини (например алкохолен хепатит), автоимунитет (автоимунен хепатит) или наследствени условия.

Чернодробна стеатоза

Чернодробна стеатоза

Алкохолно чернодробно заболяване е чернодробна проява на алкохолна свръхконсумация, включително чернодробна стеатоза, алкохолен хепатит и цироза. Аналогични термини като „лекарствено-индуцирано“ или „токсично“ чернодробно заболяване се използват що се отнася до обхвата на заболявания, причинени от различни лекарства и вредни емисии в околната среда.

Мастен черен дроб (чернодробна стеатоза) е обратимо състояние при големи вакуоли на триглицеридите. Мазнините се натрупват в клетките на черния дроб. Неалкохолният мастен черен дроб е спектър от заболявания, свързани със затлъстяването и метаболитния синдром, наред и с други причини. Мастният черния дроб може да доведе до възпалителни заболявания (т.е. стеатохепатит) и, в крайна сметка, цироза.

Цирозата е образуването на фиброзна тъкан (фиброза) на мястото на чернодробните клетки, които са умрели в резултат на различни причини, включително вирусен хепатит, свръхконсумация алкохол и други форми на чернодробна токсичност. Цирозата причинява хронична чернодробна недостатъчност.

Първичен рак на черния дроб най-често се проявява като хепатоцелуларен карцином и / или холангиокарцином. Редките форми включват ангиосарком и хемангиосарком на черния дроб.

Първичната билиарна цироза е сериозно автоимунно заболяване на жлъчните капиляри.

Склерозиращият холангит е сериозно хронично възпалително заболяване на жлъчния канал, за което се смята, че е с автоимунен произход.

Синдром на Budd-Chiari е заболяване с клиничната картина, причинена от запушване на чернодробна вена, което в някои случаи може да доведе до цироза.

Синдром на Gilbert

Синдром на Gilbert

Хроничен хепатит. Неприятно заболяване, което се разпространява и по вирусен път.

Наследствени заболявания, които причиняват увреждане на черния дроб включват хемохроматоза, включващи натрупване на желязо в организма, и болест на Уилсън, която кара тялото да задържа мед

Синдром на Gilbert е генетично нарушение на метаболизма на билирубин. При около 5% от населението може да доведе до лека жълтеница

Други болести на черния дроб са причинени от възпаления. Такива са абсцес на черния дроб, флебит на вена порте, автоимунен хепатит, грануломатозен хепатит, чернодробна недостатъчност.