Цироза на черния дроб: безсолна диета

Един добър начин за пациентите с цироза да се чувстват по-добре – това е преминаването на диета с ниско съдържание на сол

цироза

Един добър начин за пациентите с цироза е преминаването на диета с ниско съдържание на сол

Колкото по-малко сол, толкова по-добре се чувства вашия черен дроб. Този метод е добър за намаляване на риска от натрупване на течност в корема и предотвратява оток на долен крайник и други неприятни усложнения.

На пръв поглед, безсолната диета не е голяма работа, но е необходимо да се отнасяме към нея с най-голяма сериозност. Солта присъства във всички готови продукти, така че не е достатъчно само да изхвърлите солницата.

Защо въобще трябва да се намали приема на натрий при цироза на черния дроб?

Солта съдържа най-голямото количество натрий (около 2 г на чаена лъжичка). Дневният прием на натрий за един мъж е 2300 милиграма. Като цяло, хората консумират около 4000 милиграма натрий. Намаляването на натрий в ежедневната диета може да намали натрупването на излишни течности в организма и по този начин да се отървем от подуване на корема и крайниците и затруднено дишане.

Какви са ефектите на натрия при пациенти с цироза на черния дроб?

Натрупването на течност в корема и подуването на краката са една от най-честите усложнения при цироза. Излишният натрий изостря този проблем чрез забавяне на водата в тялото, което увеличава натрупване на течност в коремната кухина, както и в краката, и в белите дробове. Освен очевидното неудобство, това също води до трудности при дишане, инфекции и други проблеми.

Как да се намали количеството на натрий в диетата?

Както вече споменахме, най-много натрий има в продуктите, които купуваме от магазина, както и в храната, която се сервира в ресторантите и кафенетата. Постарайте се да имате поне два дни, в които да консумирате сурови плодове и зеленчуци, както и други два дни, през които да бъдете само на течности. През останалото време ще е достатъчно само да намалите количеството сол в храната.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On