Дерматолозите са открили неочаквано спасение от сърбежа

Със сърбежа може да се преборим като се правят няколко нагрявки по един специфичен начин, разкриха учените


Наличието на сърбежа е едно от основните показания, които ни насочват към чернодробни заболявания.

Оказва се, че е достатъчно да се направи един вид специфична нагрявка върху кожата, за да се отървете от сърбежа. Както се вижда от експериментите, които са проведени с гризачи, експозицията е довела до по-малко сърбеж при лабораторните мишки. Това е важно откритие за хора, страдащи от псориазис или екзема.

Основният проблем със сърбежа е, че при разчесване човек премахва неприятното чувство само за известно време. Кожата се уврежда още повече. Това е порочен кръг. Доскоро лекарите можеха да предлагат само кремове, които контролират бариерната защита на кожата, облекчават възпалението и дават на кожата необходимата ѝ хидратация. Но тези средства не са насочени към решаване на същинския проблем.

Персоналът на Европейската лаборатория по молекулярна биология в Рим реши да разгледа проблема по различен начин. Те са разработили фоточувствително съединение IL31-IR700, което може да се прикрепи към клетките на повърхността на кожата, които са чувствителни към сърбеж.

Учените инжектират съединението в кожата на мишки с хроничен сърбеж, след което я облъчват с инфрачервена светлина. На повърхността на клетките, които са чувствителни към сърбеж, съединението е лишено от тези елементи, които позволяват да се фиксира самият сърбеж. Какво е важно в случая? Въздействието е направено само върху тези клетки, без да докосват клетките, свързани с болка, вибрации или фиксиране на топлина. Ефектът продължи няколко месеца.

Author: Mari

Share This Post On