Диагностика на жлъчния мехур

Диагностика и лечение на неусложнена жлъчнокаменна болест може да бъде проведена само от гастроентеролог

жлъчнокаменна болестДиагнозата може да се определи и според оплакванията на пациентите и някои допълнителни изследвания.

В повечето случаи се прави ултразвук на корема. В по-сложни случаи може да се наложи рентгенова снимка с вкарване на контрастно средство (перорално или интравенозно). Контрастното средство може да се инжектира директно в жлъчните канали от специална фина игла или чрез ендоскоп (ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография). Последната процедура е малко като гастроскопия.

Лечение

Камъните в жлъчката могат да бъдат терапевтично (без хирургическа намеса) и хирургично отстранени. Обикновено, лечението започва с терапевтични методи.

Диета. Препоръчваме често хранене с изключение на мастни, пържени, пикантни храни, шоколад, газирани напитки. Забранени са тлъстите меса (агнешко, свинско), дразнещи подправки, алкохолни напитки. Препоръчителни растителни храни и млечни продукти. Полезно е да се добави към храната трици и пшеница.

Разтварянето на камъни в жлъчката от специални агенти (урзодезоксихолевата и хенодеоксихолева киселина). Този метод се използва само в случай на малки (до 2 cm) холестеролни камъни, при липса на противопоказания. Курсът на лечение продължава1-1, 5 години. След няколко години, при повече от половината от пациентите не се наблюдават новосформирани камъни.

Екстракорпорална литотрипсия – унищожаване на камъни от ударната вълна, която се създава от специални устройства. Препоръчителна е в случай на холестеролни камъни до 3 см в диаметър, не повече от 3, с достатъчно контрактилитет на жлъчния мехур. Камъните се натрошават на малки парченца (1-2 mm размер) и се изкарват от тялото чрез изпражненията. = Процедурата е безболезнена,и се понася добре. Може да бъде проведена и амбулаторно.

Вече може да намерите “ХЕПАВИТАЛ” И В АПТЕКИТЕ

гр. София
ул. Три уши № 5
тел. 02 989 28 03
Дрогерия “Жанин”

Гр. Стара Загора
Адрес: ул. ” Отец Паисий ” 92
Работно време: 24 часа
Телефон: 042 / 605-100

гр. Стара Загора
Адрес: ул. ” Патриарх Евтимий ” 81
Работно време: 24 часа
Телефон: 042 / 605-103

Гр. Свиленград
Адрес: ул.” Г.Кирков ” 1 б
Работно време: 24 часа
Телефон: 0379 / 7-19-91

гр. Гълъбово
Адрес: ул ” Тунджа ” 2
Работно време: 08.00-24.00 ч.
Телефон: 0418 / 62 100

гр. Сливен
Адрес: ул. “Мур” №2
Работно време: 24 часа
Телефон: 044 / 675-100

Author: Mari

Share This Post On