Доматите – вкусен балсам и за черния дроб

Доматите са истинска здравословна бомба с много ползи за здравето, включително и за добрата работа на черния дроб

доматите Червеният плод в ботаническия смисъл на думата е повече от съставка на салата и нещо, което се смила на салца есенно време. Доматът е суперхрана, богата на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и е полезна в борбата с различни заболявания.

В една чаена чаша нарязани домати има над 30% от дневната дажба витамин С, 24% от тази на биотина, 16% -витамин К, и почти една десета от нужното количество фибри. При това на цената на само около 30 ккал.

Доматите съдържат ликопен – мощен антиоксидант от групата на каротеноидите. Забавя стареенето на кожата и я предпазва от появата на петна. Неслучайно се използва в много козметични продукти, в това число почистващи кожата и слънцезащитни.

Сурови или сготвени, доматите са добър източник на полезни вещества, но благодарение отново на ликопена се нареждат и сред лидерите в предпазването от някои видове рак – на маточната шийка, на гърдата, на стомаха. Редица изследвания посочват именно повишения прием на ликопен като средство за намаляване на риска от това заболяване.

Съдържанието на калций и витамин К поставя доматите в челните редици на приятелите на костите.

Доматите подпомагат борбата с тютюнопушенето. Не очаквайте доматите да ви помогнат да откажете цигарите. Ще трябва да ги спрете сами, пише „За жената“.. Но поне малко може да помогнете на белите си дробове да се предпазят от отровите. Добавете още една порция домати в менюто си.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On