Фиброза и цироза на черния дроб – когато злоупотребим

Чернодробната цироза представлява хронично дифузно увреждане на черния дроб, което заболяване се харакеризира и с прогресиращ ход, често завършващо със смърт. Увреждането на черния дроб най-вече се характеризира с:

Schnaps, alkohol, Zigarette, Trinken, Glas Fotolia 4zu3– клетъчна смърт;
– разрастване и увеличение в неимоверни размери на съединителната тъкан;
– образувания, напомнящи възли, които нарушават правилното подреждане на органните структури и кръвоснабдяването.

След като веднъж са настъпили въпросните циротични изменения, те не могат да се обърнат и органа да оздравее, но когато се отстрани увреждащият фактор, това може да забави процеса и е възможно дори утихване. По принцип чернодробните цирози се срещат изключително рядко, но заради зачестилите остри вирусни хепатити и завишена консумация на алкохол, последното десетилие бележи бум на тези заболявания.

Общаприета класификация разделя на няколко подвида чернодробната цироза: 
Микронодуларна – предимно при увеличена употреба на алкохол;
Макронодуларна – при остри вирусни хепатити;
Смесена микро – и макронодуларна;
Генетично обусловени – вродени заболявания с първично чернодробно увреждане, такъв вид болеста на Wilson-Konowalof, хемохроматоза, галактоземия;
Първична билиарна цироза;
Вторична билиарна цироза;
Кардиачна цироза – при дяснострана сърдечна недостатъчност.

Факторите, които водят до тези заболявания може да са много и най-различни, но както и сами ще се досетите, най-многобройни са именно хроничната употреба на алкохолни напитки, както и острите вирусни хепатите от типа В, С и D.

Според стадия и активността на процеса, се проявяват и различни клинични прояви. Като цяло трябва да се знае, че прогреса на заболяването е дългогодишен процес. В началото, което може да трае години наред, човек има незначителни и дискретни оплаквания. Най-вече това са лесна уморяемост, намалена работоспособност и отпадналост, като понякога може да се появят и тежест и тъпа болка в дясното подбедрие, но това е рядко срещано в началните стадий. В по-напреднал стадий вече може да се развие и жълтеница, гадене, повръщане и като основен симптом, който навежда на мисълта за цироза и фиброза е увеличеният черен дроб. 

Author: admin

Share This Post On