Големите ползи на малкото Годжи бери и за черния дроб

Името си уникалният плод годжи бери носи китайският език и по-точно от думата (gouqizi). Още от дълбока древност, малките червени плодчета са изключително ценени в народната медицина на китайският народ.

godjiНегова родина са полите на Хималаите. Там се и среща все още в диво състояние. Не е случайна мълвата, че столетниците, които се срещат често из тези планини, се хранят основно с годжи бери, за да стигнат до преклонната възраст. Първата съществуваща Китайска медицинска книга, ги определя като обогатител на Ин, подхранващи кръвта, тонизиращи бъбреците и овлажняват белите дробове.

Китайците са убедени, че този изключителен плод удължава живота, като вземат за основа известният и документиран случай на Ли Цин Юен, който според легендата живял до 252 години. В старинни книги е записано, че той всеки ден консумирал малки червени плодчета от Хималаите, т.е. годжи бери. Действително това е истински човек, за който е изписано много, но никой не може да докаже откъде идва корена на неговото изключително дълголетие. И дори това да е мит, то демонстрира признатата вече в културата връзка между годжи бери и дълголетието.

Доказано е обаче, че плодът годжи бери е адаптоген или вещество, което има комбиниран терапевтичен ефект върху тялото на човека. Неговото основно полезно свойство е фактът, че подхранва тялото, за да поддържа неговата способност сам да се лекува, което е най-ценното му свойство. Това годжи бери прави, като му доставя множество хранителни вещества. В 100 гр. има 360 Kcal, въглехидрати 68%, протеини 12%, мазнини 10% и фибри 10%. Той е източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Ето какви основни елементи съдържа тази супер храна:

Полизахариди – тези вещества са известни с това, че изпълняват редица функции, сред които и подобряването на функцията на чревния епител, както и усвояването на минерали, регулирането на нивото на глюкозата в кръвта, понижава общите нива на pH в кръвта, като така става един невероятен щит пред рака на дебелото черво, а също така стимулират и имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект;
Бетакаротин – това е каротиноид, който се среща в храни с оранжево-червен цвят, като моркови, тиква, сьомга и разбира се годжи бери. Бетакаротинът се нарежда като основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има пряко отношение към нормалното развитие на организма, към доброто зрение, нормалния клетъчен строеж, здравето на костите, зъбите и кожата.
Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината;
Витамин С – в плодовете на годжи бери има изключително високо съдържание на витамин С (20 милиграма на 100 грама) – същото съдържание като при портокалите;
Селен – един от малкото елементи, които си набавяме от храни и не се синтезира, и който е изключително важен за нашето здраве, притежавайки изявено антиоксидантно действие, а съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием;
Желязо – желязото е минерал, който участва в изключително много метаболитни процеси, ето защо е основен минерал, чието наличие е много важно за доброто здраве и правилното функциониране на организма. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия, която може да се отрази много зле на тялото и организма. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо;
Цинк – 20% от необходимата доза цинк за деня се намира именно в годжи бери. Цинкът също играе ключова роля в организма, като участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима.

Author: admin

Share This Post On