Как се мият и дезинфектират ръцете, за да се предпазите от хепатит?

Хигиената на ръцете е от значение при заразяването с хепатит

hepatit
Бързото измиване на ръцете със сапун съвсем не е достатъчно за отстраняване на бактериите, твърдят британски учени от университета „Каледония“ в Глазгоу. Те наблюдавали 42 лекари и 78 медицински сестри как мият ръцете си след работа с пациенти, използвайки сапун със съставки на алкохолна основа. След това изследвали колко бактерии са останали по кожата им. На базата на получените резултати учените определят като най-ефикасна хигиенната мярка в 6 стъпки, която изисква повече време и старание.

Световната здравна организация я препоръчва.

Най-напред намокрете ръцете, сложете сапун и следвайте инструкциите стъпка по стъпка. Първо търкайте дланите с изпънати и прибрани един към друг пръсти. След това едната ръка преминава върху гърба на другата – движете напред-назад, като търкате между пръстите.

После допрете дланите една в друга. Пръстите трябва да влизат един между друг. В четвъртата стъпка свийте пръстите на едната ръка и търкайте дланта на другата, след това обратно. Продължете с хубаво разтъркване на палците с въртеливи движения. На финала измийте всяка длан с пръстите на другата ръка. Изплакнете с вода.

Така ще се предпазите от бактерии и от евентуално заразяване с хепатит.

Има и още нещо, което е важно за добрата хигиена. Това е предпазването от гъбички.

Водородният пероксид, по-популярен като кислородна вода, е надеждно антисептично средство, дезинфектант, окислител, избелващ агент. А също и препарат, който успешно се бори с гъбичките по ноктите. Пригответе си разтвор от 1 равни количества вода и 3-процентова кислородна вода. За по-силно действие бихте могли да замените водата с оцет.

Накисвайте засегнатите нокти за 30 минути в разтвора, за да може отделящият се активен кислород да атакува гъбичната инфекция. Целта е течността да проникне в по-дълбоките слоеве на нокътната плочка и нокътното легло. Това са областите, където гъбичките се размножават и постепенно обхващат целия нокът. Прилагайте процедурата всеки ден, докато израсте здрава част. Когато цветът на нокътната плочка започне да се избистря, значи лечението протича с успех. За този резултат е необходимо постоянство в продължение на месец.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On