Хормон в черният дроб е виновен за неустоимото влечение към сладко

Хормонът FGF21, който се секретира от черния дроб след консумация на шоколади, бонбони, торти, сладолед и други сладкиши, издава неустоимото влечение към сладко

черния дроб

При хората със специфични варианти на гена за FGF21 има около 20% по-голяма вероятност да са редовни клиенти на сладкарниците. Това установиха учени от университета в Копенхаген. Те са изследвали детайлно начина на живот и хормоналната основа на метаболитното здраве на повече от 6500 души.

Резултатите от техния труд дават нови идеи за ролята на черния дроб в контрола на апетита. Както и за предпочитанието към едни или други храни.

Още през 2015 г. екипът на д-р Маню Гилъм установява, че FGF21 потиска глада за сладко при бозайниците. Но не е било ясно дали ще играе същата роля при хората. За да провери ефекта, екипът използва данни от анкети в проучването Inter99. Това проучване сравнява начина на хранене, стойностите на холестерола и на 1фъвната захар. Тези данни са съпоставени с вариациите на гена FGF21 при 50-ина доброволци.

Проучени са две модификации на гена, кодиращ хормона FGF21, които по-ранни изследвания свързват с повишен прием на въглехидрати

Така се потвърждава, че носителите и на двата варианта на гена са много по-склонни да изяждат големи количества сладкиши и бонбони.

Учените открили и връзка между тези гении вариации и повишената склонност да се пие алкохол и дасе пушат цигари. Но дали това е съвпадение, или закономерност, трябва да се доказва занапред.

Проучването изненадващо не намира връзка между нито една от формите на FGF21 и диабета и затлъстяването, макар екипът да я е търсил упорито. Възможно е да се открие допълнително такава закономерност, защото сега проучваме само малка част от метаболитния пъзел, обясни член на датския екип.

За да получи по-точна картина на динамиката на процесите, от които зависи пристрастеността към сладките храни, екипът планира подобно, но много по-голямо проучване с повече участници от различни възрасти. То ще даде отговор как промяната в нивата на хормона и вариациите на гена влияят върху индивидуалната склонност да се злоупотребява с лакомства. И дали това е свързано с неудържим афинитет към други пристрастяващи вещества.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On