Храната може да промени чревната микрофлора само за един ден

Храната може да промени чревната микрофлора само за един ден. Това бе установено от изследователите, наскоро

В хода на експеримента учените са накарали участниците да се откажат от обичайната си диета, и активно да консумират месо, сирене, яйца. И това предизвика бързи промени в чревната микрофлора, пише Live Science.

В стомашно-чревния тракт концентрацията на бактерии, способни да издържат на жлъчката, бързо се увеличава, благодарение на промяната на диетата. Нивото на бактериите Firmicutes, разграждащи въглехидратите от зеленчуците, бързо е спаднало. Освен това бяха активирани новите гени зад храносмилането на протеините. Но растителната диета, напротив, доведе до промени, които помагат да се усвоят въглехидратите.

Дейвид Лоурънс от Университета Дюк и неговият колега бяха много изненадани от скоростта, с която са настъпили промените, които оказват влияние върху риска от заболяване. Така че диета, богата на животински продукти, повишава нивото на бактерията Bilophila wadsworthia. Тази бактерия се свързва с редица възпалителни заболявания на червата. Сместа от зеленчуци не доведе до такива значителни промени в микрофлората, защото в резултат на животинските продукти се произвежда много жлъчка.

Учените са включили в проучването 6 мъже и 4 жени на възраст 21-33 години. Един от участниците беше убеден вегетарианец. На него му беше предложено временно – за пет дни – да премине на храна от животински произход. Проби от фекалиите се събирали ежедневно. Този начин на анализ е направил откритието възможно.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On