Имам хроничен хепатит – ще умра ли?

Според медицинската статистика в 10% от случаите на остър вирусен хепатит болестта преминава в хронична форма.

Обикновено това се случва, когато лечението в начална фаза е било неглижирано или е преминавало без симптоми. При хора с отслабена имунна система също е по-вероятно да се достигне до състояние на хроничен хепатит. От него страдат по-възрастни пациенти, хора с диабет, алкохолициhepa8. Ако сте имали лошия късмет да се разболеете от вирусен хепатит, но след съответното лечение сте побързали да се върнете на работа или рано сте прекратили правилата на специфичния режим и диетата, хронифицирането на болестта също може да ви се случи.

Източници на медицинска информация сочат, че са възможни и случаи на първични хронични хепатити – при тях заболяването се проявява без данни за остра фаза. Най-вероятно в такива случаи става дума за незабелязан поради леките симптоми или непроявен остър хепатит. Когато един човек, болен от хроничен хепатит чуе диагнозата си, той със сигурност се пита – “Сега ще умра ли?” Хепатитът наистина е тежко, но не и нелечимо заболяване. В много случаи бедата си причиняваме сами!

Често пораженията на черния дроб са нанесени от дългогодишна употреба на спиртни напитки, от злоупотреба с мазни и пикантни храни. Първата стъпка в такива случаи е да се разделим с вредните си навици – за да дадем шанс на черния дроб да възстанови максимално функциите си. Опасно ли е да имаш хроничен хепатит? Заболяването е сериозно, но как точно ще се развие зависи от общото състояние на пациента и от нагласите му да спазва определени правила на живот и хранене.

Ранните симптоми на страданието могат да са заблуждаващи и да бъдат сбъркани с вирусна инфекция: обща отпадналост, гадене, но болките в дясното подребрие насочват към проблем с черния дроб. Нелекуваният хроничен хепатит води до болестни промени и в други органи; задълбочават се болезнените състояния, пациентите губят килограми, страдат от мигрена и редуващи се пристъпи на диария със запек. Променят се цветът на кожата и склерите, проявяват се кожни кръвоизливи с характерен звездовиден рисунък. Нерядко се наблюдават кръвоизливи от носа и венците. Лечението на хроничния хепатит наистина изисква упоритост и последователност, ако искаме да се спасим. Медицината разполага с необходимите инструменти за това, но съдействието на пациента е от изключителна важност. Иначе въпросът – “Ще умра ли?” – може да има положителен отговор.

Author: admin

Share This Post On