Идеално съчетаващи се продукти за здраво сърце и млада кожа

Оказва се, че можем да умножим ползата от блюдата си, ако ги приготвяме от идеално съчетаващи се продукти


ЗДРАВО СЪРЦЕ

Витамин К + мазнини

Как работят? Полезните мазнини(моно-и полиненаситени) са невероятно важни за здравето и на първо място – за жените, които се стремят да контролират теглото си и винаги да са в потресаваща форма.

Витамин К играе ключова роля за предотвратяване на образуването на тромби, за синтеза на някои белтъци, за нормализация на съсирването на кръвта и за обмяната на веществата в съединителната тъкан. Витамин К и мазнините не се усвояват добре един без друг, затова трябва „да съседстват“ в менюто.

Къде се съдържат? Източници на витамин К са спанакът, броколите, аспержите, различните видове зеле – брюкселско, броколи, белокочанно. Полезните мазнини могат да се открият и в други продукти – авокадо, растително масло, ядки и семки.

МЛАДА КОЖА

Витамин А + мазнини

Как работят? За борба с възрастовите изменения е необходим витамин А, чиито производни – ретиноидите, се съдържат в множество антиейдж кремове. Важен е за имунната и репродуктивната система. Без полезните мазнини обаче той практически не се усвоява.

Къде се съдържат? Сирене, мазна риба, растително масло, ядки, семки, авокадо. На витамин А са богати всички продукти и зеленчуци с оранжев цвят, както и спанакът и листовото

СТО ПРОЦЕНТНО ЗРЕНИЕ

Витамин Е + Витамин С

Как работят? Витамин Е – токоферол, е най-важният антиоксидант, стимулиращ обновяването на клетките, поддържащ нервната система и отговарящ за репродуктивната система. При дефицита му страдаме от бърза умора, слабост, апатия. А кожата губи еластичност и се покрива с пигментни петна. Витамин Е помага да се предотврати развитието на катаракта, както и макулодистрофия (разпространена причина за загуба на зрението).

А витамин С възстановява окисления витамин Е и усилва действието му. Приемайки тези два нутриента заедно, вие увеличавате ползата им за организма.

Къде се съдържат? Витамин С се съдържа не само в портокалите, но и в мантото, кивито, ананаса, брюкселското зеле и карфиола, горската ягода и касиса. Най-големият източник на витамин Е са слънчогледовите семена и ядките, следвани от спанака и авокадото.

Author: Mari

Share This Post On